.:: آشنایی با الفبای سلامت در مدرسه ::.


صبحانه مناسب
حالا که اهمیت صبحانه خوردن مشخص شد مرحله بعد این است که بدانیم چه چیزی بخوریم و چه صبحانه ای برای ما مناسب تر است. اول از همه بهتر است صبح کمی زودتر بیدار شویم تا وقت کافی برای صبحانه خوردن داشته باشیم و تندتند و نجویده صبحانه نخوریم. بعد هم یک کدام از گزینه های زیر و یا ترکیب آنها را برای صبحانه انتخاب کنیم.

عدسی

عدس پخته با کمی روغن زیتون و آبلیمو یک صبحانه مفید برای انجام فعالیت ذهنی در طول روز است. خوردن یک پیاله عدسی داغ در روزهای سرد پاییزی خیلی می چسبد.

نان و پنیر

البته بدون چای شیرین. نان و پنیر صبحانه ای است که معمولا بیشتر استفاده می شود. ترجیحا از نان های سبوس دار مثل نان سنگک یا نان جو استفاده کنید. اگر لقمه نان و پنیرتان را با چند برگ سبزی خوردن و یا چند برش خیار و گوجه و یا میوه هایی مثل انگور میل کنید، خیلی بهتر است.

تخم مرغ
خوردن یک تخم مرغ در روز برای افراد هفت تا هجده سال، نه تنها بی ضرر بلکه مفید است. تخم مرغ را کامل بپزید و وقتی زرده و سفیده آن کاملا سفت شد و خوب حرارت دید، آن وقت آماده خوردن است. تخم مرغ نیم پز ممکن است مسمومیت غذایی ایجاد کند.

جگر

چند تکه جگر کباب شده با نان یک صبحانه مقوی است.

سیب زمینی

یک سیب زمینی آب پز با کمی کره و نمک یک صبحانه سالم و خوشمزه است.

باقیمانده غذای شام

گاهی وقت ها هم می توانید کمی از غذای شام را برای صبحانه در یخچال کنار گذارید.انواع غذاهایی مثل کتلت، کوکو و ماکارانی هم اگر خوب گرم شوند و خیلی هم چرب نباشند برای صبحانه مناسب هستند.

نوشیدنی ها

نوشیدنی های مناسب برای صبحانه شامل شیر و آبمیوه های طبیعی بدون قند اضافی هستند. چای هم که دیگر احتیاج به معرفی ندارد. بهتر است چای صبحانه را شیرین نکنید و اگر خیلی دوست دارید چای شیرین بخورید، چای را با عسل و یا مقدار خیلی کمی شکر شیرین کنید. بهتر است از قندهای طبیعی مثل عسل و خرما استفاده کنید.خوردن مواد قندی به خصوص قندهای ساده برای صبحانه توصیه نمی شود چون مصرف مواد قندی باعث افزایش موقتی قند خون شده و بعد از آن احساس خستگی به شما دست می دهد بنابراین تر جیحا مقدار قند و شیرینی ها را در برنامه غذاییتان به حداقل برسانید.بهتر است در هر وعده از تمام گروه های غذایی به نسبت مناسب استفاده کنید.

میان وعده ها

زنگ تفریح به صدا در می آید و وقت آن رسیده است که کمی استراحت کنید و خوراکی هایتان را با دوستانتان تقسیم کنید. در انتخاب خوراکی های زنگ تفریح بهتر است از مواد غذایی فاسد شدنی استفاده نکنید. چون این مواد در دمای بیرون یخچال فاسد می شوند و تعداد باکتری های آنها هر بیست دقیقه دو برابر می شود. بهتر است از میوه ها و سبزیجات استفاده کنید. میوه هایی مثل سیب و پرتقال و یا سبزیجاتی مثل هویج و خیار میان وعده های مناسبی هستند.

خشکبار و مغزهایی مثل گردو، فندق، پسته و بادام و میوه های خشک مثل انجیر خشک و کشمش و برگه های هلو و زردآلو هم خوراکی های سالم و مفیدی برای زنگ تفریح هستند اما مغزها به دلیل کالری زیادی که دارند، بهتر است به مقدار کمتری مصرف شوند. یک مشت کوچک، اندازه مناسبی برای هر میان وعده است. نوع بدون نمک و خام آنها نسبت به انواع شور و بوداده ترجیح دارد.

کیک و کلوچه، شکلا ت، چیپس و پفک و مواد غذایی چرب و شور را به مقدار کم و با احتیاط بیشتری مصرف کنید. بهتر است برای بهداشت بیشتر، مواد غذایی را در کیسه کاغذی پلاستیکی و یا ورقه های نازک آلومینیوم بگذارید.

آب بنوشید

بدن ما به مقدار زیادی آب نیاز دارد و باید هر روز شش تا هشت لیوان و یا حتی بیشتر آب به بدنمان برسانیم. شما که در سن رشد هستید و حدودا نیمی از روز را در مدرسه می گذرانید، بهتر است در هر زنگ تفریح آب بنوشید.

بهداشت فردی

صابون خمیری یا کاغذی، چند برگ دستمال کاغذی و لیوان آب شخصی همراه داشته باشید.
هنگام عطسه کردن جلوی دهانتان را با دستمال بگیرید.
قبل از خوردن غذا و بعد از دستشویی رفتن دستهایتان را با آب گرم و صابون با دقت و حداقل به مدت بیست ثانیه بشویید.
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. شب قبل از خواب و صبح بعد از خوردن صبحانه مسواک بزنید. بعد از خوردن شیرینی و شکلات و مواد قندی دندان هایتان را مسواک بزنید و یا با آب بشویید.

هنگام بیماری

اگر سرما خورده اید یا گلودرد دارید، سریع به پزشک مراجعه کنید و در صورت لزوم چند روز در خانه بمانید و استراحت کنید اگر با داشتن بیماری به مدرسه بروید ممکن است بقیه همکلاسی ها و دوستان شما هم بیمار شوند.

در چند روزی که در خانه استراحت می کنید با دوستانتان تماس بگیرید و در مورد درس ها و تکالیف جدید خبر بگیرید. تکالیفتان را انجام بدهید تا از درس عقب نمانید.برای ارتقای سلامت خود و دوستانتان در تمیز نگهداشتن کلاس و محیط مدرسه کوشا باشید.

هر وقت احساس کردید دیدتان ضعیف شده و خوب تخته را نمی بینید، سریع به پدر و مادرتان اطلاع بدهید و برای تهیه عینک اقدام کنید. عینک تان را همیشه مخصوصا در کلاس درس به چشم داشته باشید.

وقتی به خانه می آیید اول دست هایتان را با آب و صابون بشویید و بعد سر میز غذا بنشینید. دست ها از مهمترین عوامل انتقال آلودگی به بدن ما هستند. اتاقتان را همیشه تمیز نگه دارید. گاهی باقی ماندن گرد و غبار روی فرش باعث رشد میکروب ها و قارچ ها و ایجاد مشکلات بهداشتی و ناراحتی های تنفسی می شود.

منبع : روزنامه سلامت

/ 0 نظر / 2 بازدید